Onze diensten

Notariële aktes, vermogensoverdracht, testamenten.....het zijn niet de leukste onderwerpen om bij stil te staan. In contact treden met een notaris is vaak een lastig en formeel traject. En waar moet ik als klant beginnen, voordat ik hoge kosten ga maken? 

Erfrechtwijzer kan u hierin de weg wijzen.

Wat doet erfrechtwijzer:

 • Erfrechtwijzer geeft u eenvoudig en persoonlijk inzicht in uw situatie. 
 • Erfrechtwijzer maakt erfrecht voor iedereen toegankelijk in begrijpelijke taal (B1 taal). 
 • Erfrechtwijzer geeft inzicht of een testament of levenstestament van toegevoegde waarde kan zijn. 
 • Erfrechtwijzer helpt u met het maken van belangrijke keuzes met behulp van visueel inzicht in uw (levens)testament. 

Onze dienstverlening

Wij maken erfrechtplanning eenvoudig, persoonlijk en toegankelijk. Waarbij u zelf de regie heeft over uw erfenis, en niet de overheid of de belastingdienst. Wij helpen u belangrijke keuzes te maken voor u en uw gezin. We komen bij u thuis en leggen u in begrijpelijke taal uit wat u het beste kunt doen. En hoeveel geld u kunt besparen. Wij maken de stap naar de notaris makkelijk voor u; in eenvoudige taal en op een manier waardoor u uw testament ook echt begrijpt. Ook als u het testament over een maand of jaar nog eens doorleest.

Wat mag u van ons verwachten:

 • Een vrijblijvend en kosteloos gesprek bij u thuis waarbij we uw persoonlijke situatie in kaart brengen. 
 • U ontvangt een gespreksverslag in eenvoudige taal. 
 • Wij zijn uw contactpersoon en maken een samenvatting voor de notaris. 
 • Wij gaan samen met u naar de notaris en lopen alle besproken punten door. 
 • Wij zorgen voor een controle van de conceptaktes zodat u zeker weet dat uw wensen op de juiste wijze zijn vastgelegd. 
 • Wij staan voor u klaar voor vragen en onduidelijkheden. 

Stappenplan

1. Vrijblijvend gesprek

Als Erfrechtwijzer gaan wij eerst met u in gesprek. Wij informeren u over hoe het erfrecht in Nederland geregeld is. We leggen uit wat de gevolgen zijn van een overlijden van u of uw partner, wie de wettige erfgenamen zijn en hoeveel erfbelasting u moet betalen na een overlijden. Ook leggen we uit wie wel en wie niet een deel van de nalatenschap kan opeisen.

Vervolgens bespreken we zaken die voor u en uw erfgenamen van belang zijn om in een uw testament op te nemen. Wat de voordelen zijn voor uw erfgenamen en wat de gevolgen zijn voor de erfbelasting en de eigen bijdrage in de zorg. Tevens informeren wij u over de voordelen van een levenstestament en schenkingen. Aan het einde van het gesprek informeren wij u wat de eventuele kosten bedragen als u de stap wilt maken naar de notaris. Deze kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en specifieke situatie. We leveren dus maatwerk. In onze dienstverlening noemen we altijd een totaalbedrag inclusief de kosten van de notaris, de kosten van onze begeleiding, de kosten van het inschrijven in het centraal testamentenregister en de BTW. U komt achteraf nooit voor verrassingen te staan. 

2. Uw gespreksverslag

Als u voor een vervolg van het eerste gesprek kiest en gebruik wilt maken van de verdere diensten van Erfrechtwijzer kunt u het volgende van ons verwachten;

 • U ontvangt van ons een persoonlijk en leesbaar verslag, waarin alle besproken onderdelen voor u zijn uitgeschreven, zodat u dit nog eens rustig kunt nalezen.
 • Wij nemen contact met u op om te informeren of u naar aanleiding van het verslag nog vragen heeft. Indien nodig geven wij u aanvullende uitleg.
 • Wij leggen contact met een notariskantoor en bespreken met de notaris wat voor u belangrijk is. Wij “vertalen” uw wensen, zodat de notaris uw persoonlijk testament kan opmaken. In overleg met u, maken wij een afspraak op het betreffende notariskantoor waar ook wij graag aanwezig zijn. 

3. Gesprek bij notaris

Tijdens de afspraak met de notaris worden alle besproken zaken nog een keer met u doorlopen. De notaris moet namelijk vaststellen dat dit echt uw wensen zijn en dat u snapt wat de gevolgen zijn. Als er op dat moment toch nog onduidelijkheden zijn, nemen wij deze voor u weg. 

4. Controle conceptaktes

Het notariskantoor stelt aan de hand van het gesprek uw conceptaktes op. Deze worden eerst aan Erfrechtwijzer aangeboden en gecontroleerd op gemaakte afspraken en wensen. Als de aktes voldoen aan uw wensen en persoonlijke situatie zullen deze naar u verzonden worden. Wij nemen vervolgens na ongeveer een week contact met u op om te informeren of er nog vragen zijn. Indien u akkoord bent met de conceptaktes, wordt (in overleg met u) een 2e afspraak bij de notaris gemaakt om het testament vast te leggen. 

5. Ondertekenen aktes bij notaris

De 2e afspraak bij de notaris is de formele stap. De notaris heeft op basis van de conceptaktes en eventuele opmerkingen de definitieve aktes opgesteld. U tekent in deze afspraak uw persoonlijke aktes en borgt hiermee dat uw nalatenschap naar uw wensen en afspraken wordt geregeld. U ontvangt een exemplaar van uw testament.

Heeft u aanvullende wensen, dan kan dit in overleg op uw persoonlijke wensen en situatie worden afgestemd. Erfrechtwijzer realiseert zich dat elke situatie anders is en een persoonlijke aanpak kent. Wij werken aan maatwerk oplossingen en kijken graag samen met u naar het testament dat het beste bij u past.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!